Супермодерен скенер и рентгенов апарат има в новото отделение по образна диагностика на МБАЛ “Св. Пантелеймон” в Пловдив.

Супермодерен скенер и рентгенов апарат има в новото отделение по образна диагностика на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив.
То бе открито днес от кмета Иван Тотев и управителя на МБАЛ „Свети Пантелеймон” доц. Петко Недев, предаде радио Пловдив.

Апаратура е за 900 хиляди лева, а цялата инвестиция в обновеното отделение, клиничната лаборатория и микробиологията е за 1 700 000 лева.

Новият рентген е с големи диагностични възможности при минимално облъчване за пациентите. Той е вторият в страната след „Пирогов”, а през него само за две седмици са преминали 700 пациенти. 

Суперскенерът е един от най-модерните в страната и разполага с модули за съдови и онкологични заболявания. 

Апаратурата дава възможност за изключително бърза диагностика. Образите излизат веднага и се записват на диск. 

„По този начин пациентите могат да правят конуслатции с водещи лекари в болници по света”, коментираха медици. 

За обновяването на отделението по образна диагностика са отпуснати 500 хиляди лева безлихвен кредит от Община Пловдив. Останалите 1 милион и 200 хиляди лева са собствени приходи на болницата. 

Болницата е на печалба за 400 хиляди лева, стана ясно още днес.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че голяма част от приходите от дивиденти за общинските лечебни заведения ще останат за тях. 
"Целта е те да могат да правят инвестици като тази, която видяхме в „Свети Пантелеймон”, коментира Тотев.